Hallon- eller rabarberpaj? Rabarber, lättjan straffar sig snabbt…


Nej men god eftermiddag kära vänner…

Här är det en liten upprörd fru som springer omkring och fräser, kan konstatera att oljan inte kickat in ännu 😉

Som ni kanske läste härrom dagen hade vi en gosse här som skulle klippa gräsmattan åt oss. Tyckte att det var lite märkligt att han hade sådana svårigheter att få igång gräsklipparen när vår granne lyckades ganska så omgående… Han var dock relativt ung så jag anade att han nog var ny på jobbet och ville ge honom en chans. Igår pratade jag dock med M om att jag tyckte att gräsmattan var väldigt dåligt klippt och nämnde att gossen nog behövde lite guidens inför nästa klippning…

Det blir ingen nästa klippning! 

I morse när jag var nere vid våra odlingar för att se hur allt växer så fanns inte en enda av våra tio hallonbuskar som vi satte förra året kvar! Nix, trimmern hade lämnat efter sig ett plockepinn av slaktade buskar… Holy kamel, lättjan straffar sig snabbt! Här gäller det att klippa själv tydligen..

Hur är det möjligt?! Hur kan man kapa tio buskar som står planterade på rad?! Inte inne i något buskage eller så utan fint uppradade bredvid våra pallkragar fulla med andra odlingar… Kanske skall vara glad över att han inte stoppade ner trimmern bland jordgubbarna..?

Så till den stora frågan, blir det rabarber- eller hallonpaj? Det lutar åt rabarber denna sommar…

Tänkte därför bjuda på ett recept på en alldeles ljuvlig sådan som nu står i ugnen och sprider väldoft, måste ju lugna mig på något sätt och då blev det ett pajbak…

Ingredienser

Pajskal:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk hemgjort vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1tsk kanel
2 tsk kardemumma
3 dl grädde

Börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan. Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll sedan över smöret och rör runt lite snabbt tills du har en fin deg, det går fort. Tryck ut degen i ett pajskal och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 min i mitten av ugnen, 200 grader.

Hacka rabarbern och blanda de torra ingredienserna till fyllningen i en skål, häll sedan i den hackade rabarbern och rör om. När pajskalet är färdiggräddat sänker du till 175 grader,  
fyller skalet med rabarberblandningen och gräddar ytterligare 10 min. När tiden har gått häller du på grädden och gräddar vidare i 20 min till.

Voilà! Världens godaste rabarberpaj…

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.